Slideshow

14 Temmuz 2011 Perşembe

Pazarlama Her Yerde...


Pazarlama her yerde,pazarlamayı her yere uygulayabiliriz...Sadece ürünler,hizmetler değil normal yaşam,toplum,insanlarada uygulayabiliriz.

İlk insanlar olarak kabul edilen ve hatta ilk annemiz ve babamız olan Adem ve Havvanın çocuklarını düşünün...Habil ve Kabil

Habil ve Kabil Allah'a kurbanlıklarını sunmuşlardı.Rivayetlere göre Habil kurbanlıklardan en iyisini seçip sunmuş ama Kabilde gidip en kötüsünü seçip sunmuştu.

Ve Allah da verilen kurbanlıklardan sadece Habil'in kurbanlığını seçmişti.

Siz birisine ne kadar değer verirseniz,o kadar karşılık alırsınız.

Pazarlamaya göre uyarlarsak eğer siz müşterinize ne kadar çok değer verirseniz, müşterinizden de o kadar tepki alırsınız.

Tarihin ilk antlaşması olan Kadeş Antlaşmasını düşünün...

O dönemin iki süper gücü olan Mısır ve Hititler uzun süren savaşların sonunda,doğudaki Asur tehlikesine karşı kendi aralarında anlaşmışlardır.

Pazarlamaya göre uyarlarsak,aynı sektörde olan markaların ve diğer markaların birbirleriyle olan rekabetleri bilirsiniz.Bazen markalarda kendilerini güçlendirmek için rakiplerine karşı başka markalarla anlaşmaya ve işbirliğine giderler.

İlk yazıyı bulan Sümerlileri ve buna benzer ilk icatları düşünelim...

Bunu Pazarlamaya uyarlarsak piyasaya yeni ve ilk kez çıkan ürünler her zaman pazarın kaymağını almış ve hep pazarın öncüsü konumuna gelmişlerdir.

İlk filozoflardan Eski Yunan filozoflarını düşünün...Mesela bir Sokrates veya bir Platon...Bizden önceki insanlarda ve bizden sonraki insanlarda bu isimleri hiç unutmayacaklar ve birçok kez karşılarına çıkacak...Ve bunun gibi ilk icatları ve buluşları yapan bir çok bilim adamını düşünün.


Bunuda Pazarlama açısından düşünürsek,onlarında Pazarlama olarak Kişisel Marka yataranlar olarak görüyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder