Slideshow

1 Eylül 2013 Pazar

Markalar ve Subliminal Mesaj

Markalar ve Sübliminal Mesaj

Tüketici davranışlarının marka logolarının oluşmasında pazarlama açısından etkisi önemli bir rol oynar. Pazarlamacılar ve reklamcılar , tüketicileri etkilemek için sürekli yaratıcı ve farklı yolları araştırarak, buldukları stratejilerden faydalanırlar. Çünkü günümüz dünyasında tüketiciler markalarla her dakika ve her yerde etkileşim içerisindedirler.

Markaların dünyasında sübliminal mesajlar, tüketicileri çekmek, zihinlerinde yer edinmek ve duygularına hitap etmek için önemli bir rol oynarlar. Aynı zamanda kullanılan subliminal mesajlar, markaya ve ürüne olan bağlılığı arttırmak için iyi bir strateji olabilir.

Sübliminal mesaj konsepti ilk olarak, 1957 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin New Jersey eyaletinde bir tiyatro oyununda, ‘’Coca-Cola iç, patlamış mısır ye’’ mesajıyla tüketicilere patlamış mısır ve kola tüketimini arttırmak için yapılıyor. Sonuç mu? Kola satışında %58, patlamış mısır satışında %18’ lik bir artış meydana getiriyor.

Sübliminal mesajlar, tüketicinin farkında olmadan tüketicilere birşeyler yaptırma isteği veya düşündürme isteği yaratırlar.



Tüketiciler çoğu zaman satınalma kararlarını farkında olmadan markaya dayalı olarak yaparlar. Subliminal mesajlar, markaların hem estetik açıdan, hem de fonksiyonel açıdan marka değerini zenginleştirip, derin anlamlar katar.
           
            Markalar için etkili bir subliminal mesaj;
           
-Markanın kimliliğiyle bütünleşmesi ve  aşina olması,
           
-Sade ve basit bir şekilde anlatması,
           
-Tüketicinin mesaja maruz kalma sıklığı,
           
-Hedef kitlenin demografik olarak tanınması ve bilinmesi,
           
-Tüketicinin bireysel ruh hali,
           
-Mesajın görsel veya işitsel olarak seçimine karar verilmesinin bir araya gelip, bütünleşmesiyle gerçekleşir.

  
Örnek Kullanımlar

Amazon


 






    Amazon.com, ilk kurulmuş en büyük internet alışveriş sitesidir. Adını Amazon Nehri'nden alır. Jeff Bezos tarafından 1994 yılında Amerika'nın Seattle şehrinde kurulan Amazon.com, işe önce kitap satarak başlayan bir elektronik ticaret öncüsüdür. Bugün Amazon'da, DVD, muzik CD’si, bilgisayar yazılımı, bilgisayar oyunu, elektronik eşya, aksesuar, mobilya gibi farkı türden mallar satılmaktadır.
Amazon logosuna baktığınızda oldukça sıradan gözükebilir ama sarı ok yörüngesine baktığınızda Amazon markasının size gönderdi mesaj ‘’A’ dan Z’ ye birçok şeyi Amazon sitesinde bulabilirsiniz ve sarı ok satın aldığınız ürünlerden kaldığınız memnuiyeti gösterir.

Baskin Robbins




 

Baskin-Robbins uluslararası bir dondurma zinciridir. 30'u aşkın ülkede franchise'ı bulunmaktadır. 5800 şubeden 2800'ü Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunmaktadır. 1953 yılında kayınbiraderler olan Burt Baskin ve Irvine Robbins'in iki ayrı dondurmacısının birleşmesiyle kuruldu. Baskin-Robbins logosunun B ve R harflerinin arasında olan pembe harfleriyle yazılmış yere baktığınızda 31 rakamını göreceksiniz. 31 rakamı bu markanın ürettiği 31 çeşit dondurmasını temsil eder.

Facebook Places








     Facebook Places, sosyal ağ sitesi olan Facebook üzerinden yer bildirimi yapılan bir uygulamasıdır. Logosuna dikkatlice baktığınızda 4 rakamını görebilirsiniz. Facebook 4 rakamını işaret etmesi, diğer bir yer bildirim uygulaması olan Foursquare karşı yaptığı hareket anlamını taşımaktadır.


Toblerone







     Toblerone, İsviçre’ de Theodor Tobler tarafından 1908 yılında kurulan bir çikolata markasıdır. Toblerone markasının logosuna dikkatlice baktığınızda  Mattherhon Dağının içerisinde gizlenmiş ayı resmini görürsünüz. Bu aynı zamanda bu çikolata markasının nerden geldiğini göstermektedir.  Çünkü Toblerone çikolatasının içinde aynı zamanda benzersiz sütlü çikolata yanında, koz helvası, badem ve bal içermektedir.


FedEx







     FedEx Corporation, eskiden Federal Express,  isimli kuruluş dünya çapında hava-kara transfer ve lojistik hizmeti sunan bir Amerikan şirketidir. Dünyanın en saygın şirket grupları arasında yer almaktadır. 1971 yılında Federal Express adı altında Frederick W. Smith tarafından Little Rock (Arkansas)´da kurulup, 1973´de Memphis (Tennessee)´ye taşınmıştır. FedEx logosuna baktığınızda, düz bir şekilde yazılmış harfleri görürsünüz., ancak  turuncu hafrlerle  yazılmış ‘’E’’ ve ‘’X’’ harflerine dikkatlice baktığınızda saga doğru yönlendirilmiş bir ok şeklini görürsünüz. Bu ok, aynı zamanda markanın ürünlerinizi  hızlı bir şekilde gönderme ve teslimatın doğru yere yapıldığını tanımlar.


 LG



 




            LG Grup, Güney Koreli büyük bir şirketler topluluğu olup, elektronik, cep telefonu ve petrokimyanın da dahil olduğu birçok alanda faaliyet göstermektedir. LG, Koo ailesi tarafından yönetilen bir aile şirketidir.  LG markasının logosuna dikkatlice baktığınızda sloganı olan ‘’Life is good’’ yani ‘’Hayat güzeldir’’ sloganın harflerinden oluşan subliminal slogan oluşturduğunu farkedersiniz.



Nike


 
















    Nike, ABD merkezli, dünyanın önde gelen spor ayakkabı, spor giysi ve spor akesuarları tasarımcısı ve pazarlayıcısı şirket ve bu ürünlerde kullanılan markadır. Adını Yunan mitolojisindeki zafer tanrıçası Nike'tan alır. Nike ‘’Just do it’’ sloganıyla anlam olarak birçok kişisel deneyim ve kültürel farklılıklara bağlı olarak tüketiciyle  subliminal slogan yoluyla etkileşim kurmaktadır.


Not: Bu yazı aynı zamanda BrandTalks sitesinde de yayınlanmıştır.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok ilgi çekici bir yazı olmuş :)

Yorum Gönder